Tot cercant informació de les representacions centenàries a Gràcia dels Pastorets, i darrera la pista d’en Ramon Pàmies i Pina autor de l’Estel de Natzaret una obra que fa més de cent anys que es representa al Cercle Catòlic de Gràcia, vaig trobar una entrevista que li feien al seu net Ramon Pàmies i Arnau. Era una pista important, per sort després d’una petita investigació el vaig trobar a Gràcia. En poques hores ens varem veure i d’aquest encontre vaig aconseguir una informació interessant així com una fotografia del seu avi. A més a més d’aquesta trobada en van sortir altres informacions històriques de Gràcia.
D’aquesta trobada en va sortir el següent escrit que s’ha publicat en la revista el teu comerç núm. 32, del mes de desembre de 2010, com informació addicional de l’article dels Pastorets centenaris a Gràcia, dins de la col·laboració que el Taller d’Història de Gràcia manté amb la Federació d’Associacions de Comerciants, Industrials i Artesans de Gràcia.
Ramon Pàmies i Pina va nàixer a Barcelona l’any 1874 en el si d’una família benestant, però davant de la conducta poc formal i desordenada del seu pare, que li va comportar la pèrdua de la fortuna familiar, en Ramon va ser educat pels seus avis paterns que li proporcionaren una bona educació religiosa i escolar amb un coneixement important del francès, estudis en general que el permeteren trobar feina de comptable en una important empresa del ram tèxtil de Barcelona.
Malgrat viure amb el seus avis, les vicissituds viscudes a l’infantesa per la conducta del seu pare l’afectaren bastant. Pietós i amant apassionat de la literatura i en particular dels temes bíblics, va conrear també des de ben jovenet l’afició pel teatre, escrivint el 1891, a l’edat de disset anys, la seva primera peça teatral: “L’Estel de Natzaret”, on probablement l’enfrontament que es desenvolupa entre les forces del bé i del mal reflectit en l’obra, fos un reflex de les experiències viscudes en el si de la seva família quan era petit.
Ramon Pàmies i Pina el 1917 (Cedida per Ramon Pàmies i Arnau)
Imbuït d’un cert esperit religiós, es va fer soci de l’entitat catòlica el Centre Moral i Instructiu de Gràcia, en la qual el 1898 va estrenar “L’Estel de Natzaret”, amb música de Francesc Realp un altre soci de l’entitat.
L’any 1900, als vint-i-sis anys, es va cassar amb Emília Armades amb la qual va tenir cinc fills: Magdalena, Tresina, Albert i Lleonard i un altre que va morir, fitxant la seva residència al carrer Argentona.
Entre els anys 1901 i 1902 un grup important de socis del Centre Moral i Instructiu de Gràcia, entre el quals hi havia en Ramon, s’escindiren de l’entitat per discrepàncies amb la junta directiva.
Sense local on aixoplugar-se, el 25 de desembre de 1902 organitzaren una nova representació de “L’Estel de Natzaret” en un espai cedit. Finalment el 25 de desembre de 1903, es va produir l’estrena que es podria dir oficial de l’obra amb la música de Mn. Miquel Ferrer i Ramonatxo, en el local del Cercle Catòlic de Gràcia, la nova entitat que havien creat els que havien abandonat el Centre Moral.
Representació de l'Estel de Natzaret al "Cercle" (Cedida per Jordi Campillo i Montse Gràcia)
També el 1903 en Ramon Pàmies, va impulsar i costejar la primera edició de “L’Estel de Natzaret” que ell mateix es va encarregar de distribuir pràcticament fins exhaurir-la.
Dins de la seva producció teatral en Ramon Pàmies va escriure diferents obres que avui són gairebé impensables de dur a escena, com explica la família, doncs en aquells moments, en els quadres escènics de les entitats catòliques no hi podien haver dones, per tant les obres escrites per en Pàmies complien aquest requisit.
Finalment, el 1918, a l’edat de quaranta quatre anys una grip que es va complicar va acabar amb la seva vida. Les reves restes es troben en el cementiri de les Corts.
Josep Maria Contel
Devia morir el 1918, i no el 1818, oi?
ResponEliminaDevia morir el 1918, i no el 1818, oi?
ResponEliminasi canvio era un error
ResponElimina