dimarts, 14 d’abril del 2020

El monument de les Colles de Sant Medir: ubicacions i plaques


Joan Maillo fent entrega de la placa el 31 de gener de 2014

El 31 de gener de 2014, a la seu de la Federació de Colles de Sant Medir -en aquells moments- situada al carrer Igualada, 10, Joan Maillo i Estruch, membre del Grup d’Estudis del Coll Vallcarca, va fer entrega al president d’aquesta entitat Josep Antoni Torralba, una placa commemorativa dels cent cinquanta anys de la primera romeria de Sant Medir, que el senyor Maillo va trobar llençada en un contenidor, fa més d’una dècada a la cantonada dels carrers de Nil Fabra i del Torrent de l’Olla. Una placa que va formar part en un moment donat, del monument dedicat a les Colles de Sant Medir.
Aquesta acció, la de retornar aquesta peça, que sense tenir un valor massa històric, sí en canvi té un gran valor sentimental, aporta per si sola, una dada poc coneguda d’un dels diferents avatars que ha patit el monument al llarg de la seva vida. Un conjunt escultòric que en el temps ha viscut diferents viatges per la geografia gracienca, a banda també d’algun lífting. En si una història que val la pena reconstruir i recordar per l’estima que en tenen d’ell tots els romeus de Sant Medir.
Què comença segons explicava Josep Barrillón i Paradell, el 1950, quan el regidor-delegat del Districte VIII, senyor Sancho Vecino, va proposar el canvi de nom de la plaça del Nord per la de Sant Medir i es projectà la instal·lació d’un monument dissenyat per l’escultor i pintor gracienc Francesc Socies i March. Uns canvis que per diferents circumstàncies quedaren en suspens sine die.
L’any 1956, coincidint amb el centenari de la mort d’en Josep Vidal i Granés, precursor de la festa, Josep Barrillón va tornar a la càrrega per aconseguir el monument i proposar un nou emplaçament, en una mena de placeta generada per la convergència dels carrers de: la Rambla de Prat, l’avinguda Príncep d’Astúries, el carrer de Saragossa i la Via Augusta, una proposta que també demanava que es bategés l’indret amb el nom de Sant Medir. Malgrat l’entusiasme d’en Barrillón prohom de Gràcia i molt ben relacionat, l’instal·lació del monument no va prosperar.
També el 1956, Joan Duaso i Cases, president de la Federació de Colles de Sant Medir va demanar que es col·loqués un monument a la plaça de Lesseps, cosa que tampoc var regir. Malgrat tota aquesta adversitat, el mes de març de l’any següent, la Federació de Colles inaugurava una placa en record d’en Josep Vidal i Granés, a l’edifici on va viure a la cantonada dels carrers Gran amb Sant Marc.

Inauguració del monument als Jardinets el 2 de març de 1969

Finalment uns anys després, el 2 de març de 1969, s’inaugurava als jardinets de Gràcia, un monòlit en honor a les colles de Sant Medir, una escultura obra de Núria Tortras i Planas. -traspassada el 20 de juliol de 2013- Un acte que va aplegar els representants de les diferents colles del moment i que va estar presidit pel tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Lluís Asmarats R. de Larramendi, acompanyat pels regidors de Gràcia Alfonso Bernad López, i de Sants, Joan Solanas Almirall i també el consiliari de la Federació de Colles, mossèn Josep Vidal Aunós.
Pocs anys després, a petició de la Federació de Colles, el monument fou traslladat a la plaça Trilla. Un fet que es convertí en un acte festiu, celebrat el 2 de febrer de 1975, amb l’assistència de l’alcalde de Barcelona, Enric Masó Vázquez i del regidor del Districte senyor Calvo. Una festa que va començar amb una desfilada des dels jardinets de Gràcia fins a la plaça Trilla, amb un seguici que obria un grup de batidors de la Guàrdia Urbana a cavall i de la seva secció de cornetes, seguint els abanderats de les diferents colles, muntats a cavall i tot seguit d’un brec amb la imatge de Sant Medir. Com record d’aquesta efemèride, es repartí una medalla commemorativa entre les diferents entitats assistents.

 Inauguració del monument a la plaça Trilla el 2 de febrer de 1975

Mesos després de les primeres eleccions democràtiques a l’ajuntament, el diumenge 2 de març de 1980, amb motiu de complir-se el 150è aniversari del primer romiatge a càrrec de Josep Vidal i Granes i en homenatge a les colles, es descobrí una placa de marbre damunt del monòlit. Una celebració que va començar amb una missa a la parròquia de Sant Maria i Jesús de Gràcia i acabada aquesta, la seguí una desfilada pel carrer Gran amb els diferents abanderats a cavall, que s’aturaren davant de la casa on va viure en Josep Vidal i on la banda que acompanya la comitiva, va interpretar una diana, que fou saludada per la família d’en Vidal amb bandera original de la primera colla, propietat de la família. Tot seguit la comitiva segui fins a la plaça Trilla, on es va descobrir la placa commemorativa. A aquest acte assistiren la regidora i consellers del Districte. Com anècdota, cal citar que a l’esmentada placa hi havia una falta ortogràfica “Medi” en compte de “Medir”.

Membre de la junta de la Federació de Colles de Sant Medir davant el monument el 1980, on es pot veure l'errada de la placa "Medi" en compte de "Medir"

Poc després amb motiu de les obres de reforma urbanística de la plaça Trilla, el monument es va tornar a traslladar, aquesta vegada al carrer de Nil Fabra a tocar el Torrent de l’Olla, davant de la comissaria de policia i pas obligat de gairebé totes les colles, el vespre del dia 3 de març, festivitat del sant. Un canvi que es va fer el 10 d’abril de 1983, amb l’assistència de la tinent d’alcalde i regidora de Gràcia Mercè Sala i que va començar a les 11.00 hores del matí amb una desfilada dels representants de les colles amb les seves corresponents banderes, entre la plaça de Rius i Taulet -Vila de Gràcia- i el carrer de Nil Fabra, pels carrers de Goya i Gran de Gràcia. A dos quarts de dotze es va beneir el monument i a les dotze va actuar el cos de dansa infantil i juvenil de l’Esbart Lluïs Millet. Gràcies a una fotografia publicada per El Periódico del dia 11, es pot veure el monòlit, folrat ja amb les plaques de granet rosa.

En monument al carrer de Nil Fabra a tocar el Torrent de l’Olla, amb la placa ja en relleu, abans del 21 de gener de 2001

De nou, la Federació de Colles de Sant Medir, va tornar a demanar a l’ajuntament el canvi d’emplaçament del monument. Després d’estudiar tres possibles emplaçaments: el Pla de Nicolas Salmerón, els Jardinets Gran de Gràcia i la plaça Trilla. Finalment el lloc escollit fou la plaça Trilla. Un canvi que va suposar una altra data festiva, celebrada el 21 de gener de 2001, a les 12.00 hores, la comitiva, formada pels representants de les diferents colles amb les seves, la bandera de la Federació de Colles, acompanyats per la banda de cornetes i tambors “El Triangle de Sants” inicià la seva marxà des de la cantonada dels carrers del Torrent de l’Olla amb Nil Fabra fins a arribar a la plaça Trilla, on en un acte presidit pel conseller de Cultura de Gràcia Albert Musons i mossèn Josep Vidal Aunós, consiliari de la Federació, que fou l’encarregat de beneir el monument.

Concentració d'abanderats al costat del monument a la plaça Trilla el dia del pregó de 2011  

Després revisar la documentació trobada fins al moment, tot això permet pensar, que el monòlit que aguanta l’escultura que és de formigó, fou revestit amb diferents plaques de granet rosat, procedint a substituir la placa de marbre col·locada el 2 de març de 1980, per una inscripció amb el mateix text, corregida la falta ortogràfica, gravada en una de les noves peces que folraren el formigó, dins del procés del trasllat del monument de la plaça Trilla al carrer de Nil Fabra, l’abril de 1983.
Malgrat tot, en cada queda per esbrinar quan es va produir el canvi de la peça de granet que contenia la inscripció modificada el 1983, per una altra que duia aquesta en lletres en relleu, més fàcil de llegir. I és en aquest canvi, quan la placa substituïda fou llançada pels treballadors que feren l’operació a un contenidor, moment en el qual Joan Maillo va passar per davant seu i en descobrir-la l’agafà i guardà a l’espera de trobar el moment oportú per tornar-la, fet que es va produir el 31 de gener de 2014.
Darrerament el Josep Capdevila de l’Arco Iris, ens va mostrar una fotografia de la primera etapa en què el monument va estar a la plaça Trilla i que es veu desplaçat del punt on inicialment es va col·locar. Una qüestió que resta pendent d’investigar.

Josep Maria Contel

Article publicat a la revista Camèlies núm. 35 del gener 2014, pàg. 6-8

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada