dilluns, 6 d’abril del 2020

Tot recordant les fires de Nadal i Reis a Gràcia

Des d’antuvi les festes de Nadal i Reis han aplegat fires de tota mena arreu de pobles i ciutats, moltes d’elles considerades fires de tardor, ja que l’hivern fa entrada en el cicle festiu el 21 de desembre i durant dècades aquestes van ser molt important, cal recordar que els grans magatzems o espais de venda com el coneixem avui és bastant modern, per tan antigament eren tot un referent. Pel que fa a Gràcia, la vila també va acollir diferents fires de les quals les més populars van ser les que ara recordem.

 Fira de Nadal a la Plaça de la Revolució als any cinquanta

Aquest any, la ciutat acollirà una nova de fira de Nadal a l’estil dels tradicionals mercats nadalencs europeus, amb parades fetes de fusta, decorades amb garlandes i decoració nadalenca. Tot un espectacle que omplirà aquest nou espai de compradors, curiosos i badocs, que durant aquestes festes el visitaran tot cercant l’esperit del Nadal.
Com cada any Barcelona i els seus antics pobles s’omplen de fires de Nadal i Reis amb figures de pesebre, joguines i regals de tota mena per satisfer a la persona més exigent. Unes fires que vénen de lluny amb algunes que s’han mantingut i altres només resten en els records personals dels qui les van viure, com és el cas de Gràcia.

Fira de Nadal a la Plaça de la Revolució als any cinquanta

Pel que fa a la fira de Nadal a la vila, antigament les parades de figures es muntaven esquitxades al voltant dels mercats, més tard es van ubicar, entre el 8 i el 24 de desembre, entorn de la tanca de l’escola que provisionalment va hipotecar la plaça de la Revolució. Una fira en la qual les criatures dels anys cinquanta i seixanta del segle XX convertiren en l’epicentre d’embadocar-se davant d’aquelles peces moltes de les quals elaborades per diferents artesans pessebristes de la vila i reproduïdes en fang. La fira de la vila no era la de la catedral quant a volum, però era una mostra significativa de diversitat i facilitat a l’hora de fer feliç a un nen amb la compra d’un be o un pastor. La fira a banda de les parades de figures també acollia altres de verd.

Fira de Nadal a la Plaça de la Revolució als any cinquanta

Finalment aquesta es va traslladar a la plaça de la Vila de Gràcia, on a poc a poc va anar minvant fins a acabar desapareixent els anys vuitanta.
Respecte a la fira de Reis, es va començar a muntar els anys cinquanta a la plaça del Sol entre el 2 i el 4 de gener. Una fira a l’aire lliure de joguines i llaminadures, a mercè del fred i mal temps que podia fer aquells dies i que finalment els firaires l’acabaren reconduint a dins d’un envelat que es muntava a la plaça del Sol. Aquest fet origina una despesa més gran pels paradistes que per anivellar el pressupost llogaven l’envelat la nit de cap d’any a promotors que celebraven el ball després de les dotze campanades. També en alguna ocasió es van fer activitats complementàries.


 Fira de Reis a la plaça del Sol anys cinquanta

D’aquesta fira cal ressenyar l’incident que va patir el 1963. L’envelat s’havia muntat abans del dia de Nadal de 1962, amb una nova tècnica més moderna per la qual la lona semicircular que el cobria es va canviar per un sostre pla de xapes metàl·liques. Arran de la gran nevada que va patir la ciutat aquell Nadal, el sostre de l’envelat no va aguantar el pes i va acabar cedint. Davant d’aquest imprevist, els organitzadors es veieren obligat un nou envelat a la plaça de la Vila al voltant de la torre del Campanar.

Fira de Reis a la plaça de la Vila l'any 1963

En el pas del temps a la dècada dels vuitanta la fira es va traslladar a la plaça de Diamant, on la joguina gairebé havia desaparegut i el seu lloc l’ocupava l’artesania de tota mena. A la plaça del Diamant i a tocar el carrer d’Astúries, via d’anada i tornada de l’estació del metro de Fontana, la fira va aplegar a molts visitants, i sobretot la nit de Reis que es va convertir en punt de trobada dels graciencs i gracienques, que tot cercant el darrer regal aprofitaven el moment per saludar o conversar amb amics i coneguts, convertint aquest fet gairebé en una tradició.
Malgrat que la fira funcionava perfectament a la plaça del Diamant, aquesta fou traslladada de nou a la plaça del Sol, on a poc a poc va anar perdent pes fins al punt de desaparèixer.
Durant molts anys la fira de Reis també va acollir un Rei o patge Reial que recollia les cartes dels infants de la vila. Una altra funció durant anys, fou la de recollir joguines per les criatures necessitades de la vila.


Fira de Reis a la plaça del Diamant l'any 2004

Malgrat els esforços d’implantar noves fires nadalenques a Gràcia, totes les noves propostes han anat fracassat i aquell esperit de Nadal de les antigues fires només resta en el record de les que les van viure.

Josep Maria Contel

Article publicat a la revista Tot Gràcia núm. 11, Hivern 2019-2020, pàgs. 40-41

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada